top of page
ndr-cummins-qsx15-close-up-IMG_2025-4032x3024.jpeg

Dieseltechniek is van essentieel belang voor de maritieme industrie

Scheepsvaartdieseltechniek heeft een cruciale rol in de wereldwijde handel en transport. Deze technologie is van vitaal belang voor vrachtschepen, tankers, cruiseschepen en andere soorten vaartuigen die over de oceanen reizen. Het is een complexe en geavanceerde technologie die voortdurend wordt verbeterd om de efficiëntie en prestaties van de scheepvaartdieselmotoren te verbeteren.

Een scheepvaartdieselmotor is een interne verbrandingsmotor die werkt volgens het principe van compressieontsteking. De brandstof wordt in de cilinders ingespoten en ontbrandt door compressie, wat de zuiger in beweging zet en de krukas doet draaien. Deze beweging wordt omgezet in mechanische energie en drijft de schroefas aan om het schip voort te stuwen.

Scheepsvaartdieselmotoren gebruiken meestal een turbocharger om de efficiëntie te verbeteren. De turbocharger comprimeert de inlaatlucht, waardoor meer lucht in de cilinders komt en dus meer brandstof kan worden verbrand. Dit resulteert in een hoger vermogen en een betere efficiëntie.

ndr-engine_IMG_8799_lr.jpg

Soorten motoren

Eenklepsmotor: Dit is de oudste en meest basale vorm van de scheepvaartdieselmotor. Het heeft één klep die zowel dient als inlaatklep als uitlaatklep. Het is een eenvoudig ontwerp, maar heeft een laag rendement en produceert veel rook en lawaai.

 

Twee- en vierklepsmotor: Dit zijn modernere motoren die gebruikmaken van twee of vier kleppen per cilinder om de inlaat- en uitlaatgassen te regelen. Dit zorgt voor een efficiëntere verbranding en hogere prestaties.​

 

Turbocompoundmotor: Dit type motor maakt gebruik van een turbine om extra energie uit de uitlaatgassen te halen en deze om te zetten in vermogen. Dit verhoogt het rendement van de motor en vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen.

Dual fuel-motor: Dit type motor kan zowel op diesel als op gas draaien. Dit biedt meer flexibiliteit en kan de kosten van de brandstof verminderen.

Brandstofsysteem

Het brandstofsysteem van een scheepvaartdieselmotor is van vitaal belang voor de prestaties en efficiëntie van de motor. Het systeem bestaat uit de brandstoftank, brandstofpomp, brandstofinjectoren en brandstofleidingen.

 

De brandstof wordt uit de tank naar de brandstofpomp gepompt, die de brandstof onder hoge druk naar de brandstofinjectoren stuurt. De brandstofinjectoren spuiten vervolgens de brandstof in de cilinders in de motor, waar deze wordt gecomprimeerd en ontbrandt.

Koelsysteem

Het koelsysteem van een scheepvaartdieselmotor zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt en optimaal kan blijven werken. Het koelsysteem bestaat uit een koelwaterpomp, koelwater

hero-NDR-company-van-france.jpg
bottom of page